Púpavové pochúťky tak nielen potešia vaše chuťové poháriky, ale posilnia aj vaše zdravie. V kuchyni zužitkujte celú rastlinku – koreň, listy aj kvet. Ako na to? Máme pre vás hneď niekoľko tipov na dobroty, ktoré si môžete prirpaviť z koreňa púpavy, ako je púpavová káva a čaj.
Dobroty z koreňa
Koreň je potrebné pozbierať ešte pred tým, ako púpava rozkvitne, pretože vtedy majú najviac účinných látok. Základom na prípravu je vždy sušený koreň.
Koreň musíte dôkladne umyť a očistiť. Silnejšie časti nakrájajte na plátky a usušte – využiť na to môžete sušičku potravín alebo dajte koreň do rúry na asi 50 °C. Musí byť usušený dôkladne, pretože ak zostane vlhký, splesnivie. Hotovo máte, hneď ako sa začne drobiť.
Zo sušeného základu si môžete pripraviť napríklad lahodné nápoje:
Púpavová káva
Pripravený usušený koreň ešte opražte na panvici – stačí nasucho. Potom všetko pomeľte v mlynčeku a zalejte vodou.
Púpavový čaj
Sušený koreň podrvte alebo ešte trochu pokrájajte a zalejte vodou. Na 1 čajovú lyžičku postačí asi 250 mililitrov vody. Krátko povarte, nechajte čaj asi 15 minút lúhovať a potom preceďte.